1. Колку често можам да ги користам вештачките солзи UNItears?

Наша препорака е да ги користите UNItears вештачките солзи по 1 капка во секое око 2-3 пати дневно. Но ако сметате дека ова не е доволно, можете да нанесете 1-2 капки на секој час.

2. Колку долго можам да ги користам вештачките солзи UNItears по отворањето?

UNItears вештачките солзи можат да се користат до 3 месеци по првото отворање. Секоја кутија UNItears има празен простор за запишување на датумот на отворање, на тој начин можете подобро да следите колку долго трае производот.

3. Дали е UNItears погоден за лица кои носат контактни леќи?

Да, затоа што не содржат конзерванси, UNItears е погоден за употреба со контактните леќи.

4. Како да знам дали имам евапоративни суви очи или инсуфицијенција?

Прецизната дијагностика може да ја направи специјалистот за офталмологија користејќи одредени тестови како што се: тест за време за кршење на солзи (TBUT) или Ширмеров тест.
Инсуфицијенција почесто имаат постари лица, лица кои имаат Сјогренов синдром и користат одредени системски лекови. Возможни симптоми можат да бидат: чувство на песок во очите, како и пецкање и гребење, а симптомите на суви очи обично се појавуваат навечер. Ако ги имате овие симптоми– UNItears може да Ви помогне.
Кај евапоративните суви очи симптомите почесто се јавуваат кај помладата популација, особено кај оние кои поминуваат доста време пред екран, а може да се појави во кој било ден од денот. Знаците може да бидат: постојано чувство на непријатност и иритација, болка во очите по гледање на ТВ или по работа на компјутер, а понекогаш и течење на солзи – што е последица на недоволен липиден филм. Ако ги имате овие симптоми, Ви препорачуваме производи како што се Ocuhyl C или Sensivit – затоа што дејствуваат на формирање на липидниот слој во солзниот филм.

5. Дали може UNItears да се користат со другите капки за очи кои ги користам?

Да, UNItears може да се користи со други капки за очи, може да биде добра дополнителна терапија за лекување на глауком и може да се примени и по офталмолошки операции. Потребно е само да се почекаат најмалку 5 минути помеѓу 2 примени на капките за очи.

6. Дали може UNItears да се користат како вештачки солзи за кучиња?

Дa, UNItears, можат да се користат како вештачки солзи за кучиња и за други домашни миленици, затоа што се капки за очи без конзерванси, па затоа се безбедни за употреба.

7. Во менопауза сум и чувствувам дека очите ми станаа многу суви. Дали можам да користам UNItears?

Сувите очи во менопауза или после менопауза се јавуваат кај повеќе од 7% жени. Жените во менопаузата поминуваат низ многу хормонски промени кои исто така можат да влијаат на производството на солзниот филм и да предизвикаат синдром на суво око. UNItears би можел да биде добар лек за суви очи, затоа што активните состојки можат да помогнат така што ја врзуваат водата и прават заштитен филм кој спречува испарување на солзите, а со самото тоа и чувство на суви очи.