Konzervansi su uobičajan sastojak gotovo svih proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu. Kapi za oči ih takođe često sadrže. Njihova glavna uloga je da zaštite proizvod i spreče bakterijsku kontaminaciju, a time i kvarenje proizvoda.

Ukoliko je to moguće, u oftalmološkim proizvodima je bolje izbegavati konzervanse, jer dolaze u kontakt sa površinom oka, rožnjačom i konjuktivom. U proizvodima koji sadrže konzervanse, njihove koncentracije su niske i strogo se nadgledaju, ali pitanje je koliko deluju kada se proizvodi neprekidno koriste tokom vremena.

Neka od najnovijih istraživanja pokazuju da konzervansi u oftlamološkim proizvodima koji se koriste tokom dužeg vremenskog perioda mogu negativno da deluju na površinu oka, mogu da izazovu sindrom suvog oka i iritacije. Dakle, bolje je i sigurnije koristiti proizvode bez konzervansa.

UNItears je proizvod koji ne sadrži konzervanse. Sigurnost proizvoda garantuje se pomoću posebno dizajnirane bočice koja sprečava kontakt proizvoda sa vazduhom, a time i sa bakterijama – tako da kontaminacija i kvarenje proizvoda nisu mogući.